Les morts de dependents a l’espera de rebre ajuts es disparen a causa de les retallades

9.301 persones han mort l’any 2012 a Catalunya esperant que els donessin les ajudes de dependència que els pertocaven. Són 2.439 més respecte al 2011, amb un augment del 35,5%, segons dades del departament de Benestar Social i Família a les que ha tingut accés elspassosperdutsDes del 2007 han mort al nostre país prop de 60.000 catalans amb la dependència reconeguda, però sense haver cobrat ni un euro.

Es trenca així una dinàmica positiva per part del la Generalitat que des del 2008 havia aconseguit agilitzar la concessió d’ajudes i, de retruc, disminuir el nombre de persones que perdien la vida esperant aquests ajuts. La causa és una barreja entre la mala situació de les arques del govern català i les retallades del govern del PP a la llei de la Dependència (a les que s’afegeix les seves negatives i endarreriments per abonar les bestretes a les que està obligat).

              Morts  a Catalunya esperant ajudes Llei Dependència  

2007                            4.521

2008                          14.232

2009                          13.849

2010                           10.982

2011                             6.862

2012                            9.301

          Font: Departament de Benestar Social i Família

El govern de Mariano Rajoy va aprovar a mitjans de l’any passat un dur ajust a la llei de Dependència amb la reducció del 15% de la prestació que reben els cuidadors familiars, l’eliminació de la classificació de graus de dependència i l’establiment de criteris i dotacions econòmiques comunes a tots els territoris. En aquell moment el conseller de Benestar, Josep Lluís Cleríes, va denunciar que es tractava d’una flagrant invasió de les competències. De la seva banda la Taula del Tercer Sector va preveure que el copagament provocaria un augment de pobresa entre les persones dependents i les seves famílies. De moment, i segons les dades del departament que encapçala Neus Munté, els que més han perdut són les persones grans que, havent guanyat el dret a rebre una prestació, han mort esperant-la.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s