Catalunya redueix a la meitat els morts i ferits en accidents de trànsit en 9 anys. Un estudi publicat per l’OMS xifra en 18.000 milions l’estalvi per la reducció de la sinistralitat

El número de persones mortes o que han resultat ferides greus en accidents a les carreteres catalanes s’ha reduït en un 49% des de l’inici del Pla Integral contra la Velocitat Excessiva (PIVE), l’any 2004, fins l’actualitat. Així ho indica un document del Servei Català del Trànsit, promotor del pla, al qual ha tingut accés elspassosperduts.

Aquest pla, ideat en el seu dia per la consellera Montserrat Tura, va establir una sèrie de mesures com ara l’increment dels controls amb equips fixes o mòbils i la realització de campanyes de sensibilització en aquest tipus d’infracció. Després de 9 anys s’ha aconseguit  la reducció de les velocitats mitjanes i de les infraccions de velocitat que són la causa de molts accidents. Actualment hi ha 120 trams controlats, una 600 Km  de la Xarxa bàsica catalana.

Ara mateix hi ha a Catalunya 192 punts de radar fix, tot i que només 148 incorporen l’aparell. La resta són caixes buides. Prop de la meitat, el 46% (89) estan situats a Barcelona, el 20% (38) a Tarragona, el 18% (34) a Girona i el 16% (31) a Lleida. Instal·lar un radar costa de mitjana uns 200.000 euros, segons dades del Servei Català del Trànsit.

D’altra banda s’ha quantificat l’estalvi que la reducció de la sinistralitat ha tingut a la nostra xarxa viària. Un estudi d’investigadors catalans publicat al butlletí de la Organització Mundial de la Salut estableix que la reducció del nombre de víctimes per accidents de trànsit entre els anys 2000 i 2010 a Catalunya ha permès estalviar  17.967 milions d’euros. La majoria, uns 16 mil milions, sobre la pèrdua de productivitat dels accidentats. La resta són en costos sanitaris i de serveis.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s